Ben je van nature nieuwsgierig en naast het leren van theorie ook graag praktisch bezig? Dan is het Bèta Challenge Programma (BCP) echt iets voor jou! Je werkt het hele jaar aan levensechte opdrachten van bedrijven en instellingen. Denk bijvoorbeeld aan een ziekenhuis, de gemeente Hilversum, een bouwbedrijf of een biologische tuinderij. Deze opdrachten hebben altijd iets te maken met technologie. Technologie is overal aanwezig: thuis, op het werk, in sport en cultuur en in de zorg. Daardoor is technologie niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven.

Samengevat is Bèta Challenge

  • Leren binnen en buiten de school
  • Levensechte opdrachten 
  • Talent en vaardigheden ontwikkelen
  • Eigen keuzes maken 
  • Samenwerken
  • Loopbaanoriëntatie 
  • Technologie ontdekken en toepassen
  • Praktijkgericht programma voor mavo 

Ontdek wat je leuk vindt

Het Bèta Challenge Programma bereidt je goed voor op een vervolgopleiding, bijvoorbeeld op het MBO. De ontwikkeling van jouw vaardigheden en competenties is belangrijk voor een succesvolle loopbaan in het vervolgonderwijs en het bedrijfsleven. Je bezoekt bedrijven en instellingen en voert gesprekken met de mensen die er werken. Dat laatste is vooral belangrijk omdat je dan kennismaakt met de verschillende beroepen die je hier kan tegenkomen. Door de gesprekken met medewerkers van bedrijven en met jouw coach op school kun je erachter komen in welke richting je later verder zou willen. We noemen dit loopbaanoriëntatie. 

Aan de slag voor echte opdrachtgevers

Bij het uitvoeren van de opdrachten doe je meestal een klein onderzoek, verzamel je kennis over het onderwerp en over het bedrijf en maak je bijvoorbeeld een ontwerp voor een nieuw product. Je werkt daarbij vaak in groepsverband. De opdrachten komen van echte opdrachtgevers die oplossingen zoeken voor een vraagstuk of een probleem. Vaak hebben hebben de opdrachten iets te maken met duurzame en innovatieve technologie.

Oriënteren

In de onderbouw maak je kennis met het Bèta Challenge Programma. Je oriënteert je door middel van verschillende projecten op technologie in verschillende beroepssectoren. In groepjes werk je de opdrachten uit en presenteer je de uitkomsten en oplossingen die je hebt bedacht aan je docent en de opdrachtgever. 

Ervaren

Daarnaast breng je bezoeken aan bedrijven en ga je in gesprek met verschillende beroepsbeoefenaars. Ook oriënteer je je tijdens het uitvoeren van de opdrachten op de opleidingsmogelijkheden in het middelbaar beroepsonderwijs. Zo kun je voor jezelf uitvinden: wat vind ik leuk, waar ben ik goed in en wat kan ik daar later mee?  Hierdoor kun jij later gemakkelijker een keuze maken voor de juiste vervolgopleiding. 

Meer weten?

Marno de Vries (amdvries@gsf.nl )

Ben je van nature nieuwsgierig en naast het leren van theorie ook graag praktisch bezig? Dan is het Bèta Challenge Programma (BCP) echt iets voor jou!

Ben je van nature nieuwsgierig en naast het leren van theorie ook graag praktisch bezig? Dan is het Bèta Challenge Programma (BCP) echt iets voor jou!

Meer weten?

Marno de Vries (amdvries@gsf.nl )