Op het Roland Holst is kunst en cultuur een belangrijk vak.

De kunstvakken bieden jou de kans om je creativiteit optimaal te ontwikkelen: je verrast elkaar met originele vondsten, omarmt je blunders en je mag met lef of gepaste trots presenteren wat jij zelf maakt.

Je leert eigen keuzes maken, grenzen bepalen en ervaart een vrije geest. Inspirerende voorbeelden uit alle kunstdisciplines zorgen ervoor dat je kennismaakt met de kunst in haar volledige breedte. Met nieuwsgierigheid en plezier ga je de uitdaging aan om je verbeelding te gebruiken bij het zelf maken van dans, theater, muziek en beeldende kunst.

Dans

Dans op het A. Roland Holst College.

In het 1e jaar maken jullie gedurende 1 periode kennis met dans. Jullie krijgen les in  streetdance maar ook maken jullie kennis met werelddansen zoals samba, flamenco, linedance, salsa en merenque. Ook leren jullie wat klassiek ballet is en vertellen we over dansen op spitzen. En hoe en waar is de danskunst eigenlijk ontstaan?

Naast deze lessen kunnen jullie ook kiezen voor een extra periode dans. Dan studeren we een coole choreografie in en mogen jullie ook zelf een choreografie maken met een groepje.

In het 2e en 3e leerjaar mag je kiezen voor lessen in dans. En wie weet vind je het wel leuk om aan een voorstelling mee te doen!

Kortom: het Roland Holst danst!

Beeldend

Drama

Het vak drama op het Roland Holst College

‘Theater is een afspiegeling van het leven. Door met theater bezig te zijn, krijg je meer vertrouwen en inzicht in jezelf, de mensen om je heen en de wereld waarin je leeft. Theater inspireert, stimuleert en verrijkt het leven.’

Vanuit deze gedachte wil het Roland Holst College haar leerlingen een plek bieden waar zij persoonlijk kunnen groeien door middel van het volgen van dramalessen. Een plek waar zij hun sociale en communicatieve vaardigheden verder ontwikkelen; hun creatieve talenten ontplooien; hun emotionele intelligentie benutten en hun zelfvertrouwen versterken.

Veilige en vrolijke sfeer

Om dat doel te bereiken, biedt het Roland Holst College haar leerlingen in de eerste plaats een veilige en vrolijke sfeer waarin wederzijdse belangstelling, respect, hulpvaardigheid, steun en inspiratie de boventoon voeren. In die sfeer leren de leerlingen stap voor stap het beste uit hun lichaam, fantasie en persoonlijkheid te halen. Ze krijgen les in spel, stem en beweging. Ze worden op speelse manier ingevoerd in de beginselen van het toneelspel. Ze leren werken met muziek, licht en geluidseffecten. Ze overwinnen hun plankenkoorts.

In de lessen werken we onder andere aan verschillende genres (thriller, soap, horror), de vier elementen, de basisemoties, hoge status/lage status en maken we theater vanuit verschillende bronnen (muziek, foto’s, schilderijen, geluid, beweging). Het aanbod is zeer divers.

Muziek

CKV

Bij CKV doen we allerlei leuke en creatieve projecten!

Eigen ideeën zijn belangrijk en jullie krijgen de vrijheid om bijzondere opdrachten en producten te maken. Of het nou over fotografie, film, media, architectuur, kunst, dans, theater, muziek gaat, er zit altijd wel iets bij dat jou aanspreekt! We bezoeken musea, voorstellingen, maar hebben gedurende het jaar ook interessante workshops van professionals in de klas! Over het algemeen zijn het projectopdrachten in samenwerkingsverband.

“De persoonlijke ontwikkeling van de leerling vindt in belangrijke mate plaats op de eigentijdse interface met de moderne cultuur.

Het is de taak van de school om deze deelname aan het culturele leven bewust te maken en te verrijken. De keuzes van de leerling voorzien hem onvermijdelijk van een culturele identiteit die aan anderen laat zien wie hij/zij wil zijn.

Wij willen zelfbewuste persoonlijkheden ontwikkelen die voortdurend hun grenzen verleggen in een open communicatie met anderen. Het onbegrijpelijk vreemde mag niet bot worden afgewezen, het mag niet als bedreigend worden ervaren, het moet worden onderzocht om het nieuwe te vinden en te waarderen!

De school laat de leerling kennismaken met cultuuruitingen die vanuit de eigen achtergrond niet vanzelfsprekend worden gekozen, en geeft de leerlingen de werktuigen, denkwijzen en onderzoeksvormen, om eigen en andermans cultuuruitingen te ondervragen.”

De wereld is ons klaslokaal en wij vinden het ontzettend belangrijk dat de leerlingen ‘out of the box” leren te denken en kennismaken met andere dingen dan die zij kennen.

Projecten CKV

“Op het Roland Holst is kunst en cultuur een belangrijk vak“

“Op het Roland Holst is kunst en cultuur een belangrijk vak.“