Het A. Roland Holst College hecht belang aan een gezonde ontwikkeling en leefstijl van de leerlingen en probeert daarom voor haar leerlingen een omgeving te creëren waarin bewust is nagedacht over gezonde voeding.

Roland Holst een gezonde school

De school bevindt zich in de buurt van diverse winkelketens, waardoor de supermarkt in de pauze gemakkelijk bereikbaar is voor leerlingen. Het is daarom de uitdaging om de leerlingen zoveel mogelijk in school te houden om ze gezondere keuzes te laten maken.

We vinden het belangrijk dat het aanbod en de uitstraling in de kantine en in onze automaten gezond is. Om deze reden werken we op onze school volgens de Richtlijnen Gezondere Kantines die zijn opgesteld door het Voedingscentrum.

Onze ambitie

Het is onze ambitie om leerlingen zoveel mogelijk bewust te laten zijn van de voedingskeuzes die zij maken en ze hierbij in groeiende mate te laten kiezen voor betere producten:

  • Het uitgestalde aanbod en het aanbod in de automaten bestaat voor minimaal 60% uit betere keuzes
  • We bieden minstens groente of fruit aan
  • De aankleding van de kantine verleidt tot een betere keuze

Aanbod kantine

Onze kantine heeft de volgende basis:

  1. De kantine biedt in elke productgroep minstens één betere keuze aan.
    Binnen de verschillende aangeboden productgroepen (zoals dranken, brood, zuivel, etc.) biedt de kantine minstens één betere keuze aan. Dit geldt voor het uitgestalde aanbod én voor het aanbod in de automaten. Betere keuzes zijn gedefinieerd door het Voedingscentrum.
  2. Op de opvallende plaatsen liggen betere keuzes. De kantine hanteert deze drie uitstralingspunten: op de opvallende plaatsen bij het uitgestalde aanbod staan alleen betere keuzes, op de opvallende plaatsen in de automaten staan alleen betere keuzes en bij de kassa staan alleen betere keuzes
  3. De kantine stimuleert het drinken van water.
    In onze Gezonde Schoolkantine is water altijd beschikbaar, zowel bij het uitgestalde aanbod als in de automaten. We bieden dit aan in de vorm van flesjes bronwater en flesjes infused water (water met fruit en/of kruiden).

“Er zijn lekkere, gezonde dingen te koop in de kantine“

“Er zijn lekkere, gezonde dingen te koop in de kantine“