Donderdagavond 9 maart hebben een aantal leerlingen uit 1vt in de Regenboogkerk deelgenomen aan een Stadsgesprek over de toekomst van Hilversum in 2040. 

Zo’n 140 burgers waren van de partij om te reageren op de plannen van de gemeente. Een aantal leerlingen uit 1vt bracht niet alleen de gemiddelde leeftijd (ruim 40+) een stuk omlaag, zij hebben ook de meest oplossingsgerichte en toekomstgerichte zienswijze ingebracht.

Hilversum dorps of stads? Groen of wonen? Kan allemaal! Volgens Tamar moeten we verticaal groen gaan toepassen op hoogbouw. Lieke vulde dit idee aan met gemeenschappelijke groenvoorziening in de vorm van dakterrassen en grote balkons met zonlicht. Willem stelde voor om inwoners gesubsidieerd gezamenlijk te laten zorgen voor het groen; hij noemde het voorbeeld van Berlijn. Tenslotte hield Ties een pleidooi voor het sociaal welzijn van de jeugd in Hilversum. Hij vertelde over zijn ontwerp voor renovatie van het skatepark aan de Kamerlingh Onnesweg.

Vergroenen van bestaande plekken, vernieuwing in de stad en jonge mensen uit Amsterdam een toekomst in Hilversum bieden, zo luidde het voorstel van de jongeren.

Er was luid applaus en de rest van de avond werden hun ideeën nog meerdere malen aangehaald. Uit de zaal kwam de vraag of de omgevingsvisie niet eens met de jongeren doorlopen kan worden om te zien wat er bereikt moet zijn in 2040, zij zijn immers de toekomst. Na afloop was de reactie vanuit de gemeente dat ze door de jongeren aan het denken zijn gezet en er vertrouwen is dat jongeren in dit soort vraagstukken echt iets toevoegen.

De rest van de avond spraken er vooral oudere burgers die zich niet gehoord voelen. Naar de leerlingen van het Roland Holst werd terecht heel goed geluisterd! En… we zijn binnenkort met de hele klas welkom in het raadhuis:)