De sportklas is een speciale klas bij ons op school, bedoeld voor leerlingen die graag met sport bezig zijn. We hebben een sportklas voor havo/vwo en voor mavo/havo. 

Was is het precies?

In deze klas ga je natuurlijk veel sporten, want je krijgt meer gym (dat bij ons LO heet) dan leerlingen in de andere klassen. Daarnaast heb je elke 6 of 7 weken een sportclinic: je gaat dan onder schooltijd allemaal toffe en bijzondere sporten doen. Dat doe je op school, maar ook bij een sportvereniging of op een sportlocatie, zoals een skibaan.

Je zit net zo lang op school als de andere leerlingen. Je hebt namelijk net zoveel vaklessen als zij, je doet alleen minder mee met het havolab. 

Wat ga je doen?

Op de middelbare school leer je al veel nieuwe sporten kennen en worden de onderdelen moeilijker. Zo doen we al veel aan atletiek, turnen, judo, dans en verschillende spelsporten. In de sportklas gaan we dieper op de stof in en doen we sporten die je bij de reguliere gymles nog niet krijgt. Denk bijvoorbeeld aan kickboksen, freerunnen, rugby of youfo.

Behalve dat je nieuwe sporten leert kennen, ga je leren over andere dingen die met sport te maken hebben. Je leert bijvoorbeeld hoe het lichaam werkt tijdens het sporten, hoe je een toernooi organiseert, hoe je EHBO toepast en hoe je blessures kunt voorkomen.

Bij de mavo stopt de sportklas na 2 jaar en bij de havo na 3 jaar. Dan ga je naar de bovenbouw. Maar ook dan kun je nog meer met sport bezig zijn: je kunt bij ons examen doen in sport! 

(lees verder onder de foto)

“Ben je gek op bewegen en houd je van samenwerken? Dan is sportklas missschien wel wat voor jou?!?” – Yannick Peet, coördinator Sportklas 

“De sportklas is bijna dagelijks met sport bezig.” – Yannick Peet, coördinator Sportklas

Wat moet je weten?
Er is een sportklas op mavo/havo-niveau en een sportklas op havo/vwo-klas. Je moet dus minimaal mavo-advies van je juf of meester van de basisschool krijgen. Er zijn verder geen speciale eisen voor de sportklas.

Naast alles wat met sport te maken heeft, krijg je alle vakken die de gewone klassen hebben. In de bovenbouw havo kun je het vak bewegen, sport en maatschappij (bsm) kiezen, in de bovenbouw mavo kun je kiezen voor lo2. Dan kun je dus zelfs examen doen in gym!

De sportklas is het meest geschikt voor leerlingen die gek zijn op sporten en veel verschillende sporten willen uitproberen. Je hoeft geen topsporter te zijn om in de sportklas te komen. Als je het maar leuk vindt en erover wilt leren.